Tanken med denna sida är att ge kortfattad information till dig som aldrig varit på ett O-Ringen förut eller har glömt hur det var. Den är långt ifrån komplett men hoppas kunna ge dig något matnyttigt!
Campingen
Hitta till O-ringen och sin campingruta
Det brukar vara bra skyltat för att hitta till O-ringens campingen. Följ skyltar mot camping. För att hitta till din/SOKs campingruta/or är det bäst att spana in den från arrangören publicerade campingfördelningen.
Ställa upp husvagnen
Det är viktigt att placera husvagnen enligt anvisningarna. Bil, förtält och husvagn ska stå i en viss ordning för öka brandsäkerheten. Har du tur är hjälpsamma klubbkompisar på plats som kan lotsa dig till en bra campingruta. Mutar du dem med fika kan du också få hjälp med att sätta upp förtältet.
Bra hjälpmedel att ha med sig för husvagnen är:
- Plankor (av olika tjocklek) att kunna sätta under husvagnshjul(en). Behövs dels om det lutar där husvagnen ska stå och dels kan det vara bra om det blir blött i markerna så inte vagnen “sjunker ned”.
- Vattenpass för att få vagnen vågrät i alla riktningarna
Hygienstation
Från campingrutorn har du cirka 200 meter till en hygienstation där du finner:
- Vattenpåfyllning
- Handfat (kallvatten)
- Toaletter (oftast bajamajor och/eller toalettvagnar)
- Diskbord
- Tömning av latrin och diskvatten
Diska
Diskställen finns vid hygienstationerna. Det är i form av “diskbord”. Vid hygienstationen kallt tappvatten. På senare år har arrangörerna ordnat med varmvatten – som tyvärr oftast har varit slut när du kommer och ska diska.
Disksaker som är bra att ha med dig i packningen till O-ringen är:
- Diskbalja. Gärna en som är bra att bära disken i.
- Diskborste
- Diskmedel
- Diskhandduk
- Eventuellt en vattenkokare för att kunna värma vatten till diskningen (eluttag brukar ofta finnas vid hygienstationerna).
- Alternativt en termos om du värmer vatten på spisen vid tältet eller husvagnen.
Vatten
Du måste själv hämta hushållsvatten vid hygienstationen ooch bära det till din campingruta. För att hämta vatten till husvagnen eller tältet är det bra om du har med dig:
- Vattendunk och/eller stor vattenkanna att “tanka” husvagnen med alternativt ha i/vid tältet
- Tratt för att fylla på vatten i husvagnen
Dusch
På campingen finns duschar. Normalt finns det ett duschställe per campingområde. Det är oftast utomhusduschar men ibland är det duschvagnar. Se karta över campingen vart duscharna finns.
El
Har du bokat campingruta med el är du “all set”.
Har du bokat utan el blir det en större utmaning om ditt sällskap storkonsumerar el. Powerbank är bra att ha med dig för att ladda mobiltelefoner och surfplattor. Det brukar även finnas eluttag att använda vid hygienstationerna eller kiosker som nns på campingområdet. Dessa brukar dock vara väldigt populära.
Cykel
Det är ofta bra att ha med dig en cykel för att transportera dig runt på O-ringen. Framförallt om du är en yngre deltagarna! Allt från att ta dig till toaletterna till att ta dig till närbelagda etapper, bad eller annat.
Kvällsfika
SOK har klubbfika varje kväll. Till kvällsfikat tar du med dig egen stol och bord som dukas till ett långbord. (eventuellt kan “snika in dig” på någon annans bord) Och, du har med dig vad du vill ka också förstås!
Vid kvällskat pratar vi om dagens bravader, delar ut lite priser, informerar, etc.
Anslagstavla
TBD
Tävlingen
Nummerlapp
Du har nummerlapp alla dagar (ALLA har nummerlapp). Samma nummerlapp använder du alla dagarna som du anmält dig till.
Nummerlappen hämtar du dagarna/dagen innan första etappen hos tävlingsexpeditionen som finns på centralorten.
Den reklam du har på nummerlappen visar vilken start du ska gå till samt vilken målfålla du ska spurta i mål i (se mer nedan kring att hitta till start samt att välja rätt målfålla).
På nummerlappen står dina starttider samt avstånd till start – dessutom tryckt “upp och ned” så att du lätt kan läsa informationen med nummerlappen fäst på tröjan - mycket praktiskt!
OBS! TA MED EGNA SÄKERHETSNÅLAR för nummerlappen!
Springer klass som har jaktstart och du ligger bland de 15 bästa totalt i klassen får du ny nummerlapp på jaktstarten. Den nya nummerlappen hämtar du vid starten sista etappen (medtag säkerhetsnålar).
Ta god tid på dig!
Är du van att bo i Sundsvall och att det oftast går rätt smidigt och snabbt att ta sig till och från olika platser? Här på O-ringen får du “tänka Stockholm”. Det vill säga allt tar liiite längre tid då det är mycket folk i rörelse och som ska göra precis det du ska göra. Gå på toa, duscha, ta bussen, gå till start, och så vidare.
Tumregel: Lägg på 15% extra tid i dina tidsberäkningar.
Ta sig till etapperna
Det finns era sätt att ta sig till etapperna. Det kan vara cykel-/gångavstånd från campingen. Annars är det bäst att åka etappbussarna som utgår från campingen (även om det faktiskt går att cykla). Kom ihåg att ta god tid på dig! Det kan vara köer för att komma på bussarna.
Hitta till där SOK sitter
Det är mycket folk på tävlingsarenan (jättemycket!) och det kan vara svårt att hitta vart SOKarna sitter. Vi sitter på den sida som de yngsta barnen spurtar i mål. SOKs höga vimpel ska finnas uppsatt för att du lättare ska hitta till där vi sitter.
Hitta till rätt start
Det är många starter på O-ringen. För att hitta till din startplats kollar du enklast på din nummerlapp. Den reklam du har på nummerlappen – den starten har du. Så har du t.ex har du RAMIRENT som reklam på nummerlappen går du till RAMIRENT-starten. Enkelt.
Kolla/ändra SI-pinne
På väg till starterna paseerar du en verfieringsstation där du kan kolla att den SI-pinne du har med dig är registrerad på just dig. Vid dessa stationer stämplar du pinnen och på en skärm visas då vilket namn som är registrerad för just den pinnen – ditt namn borde då visas. Är det fel hjälper funktionärerna vid stationen dig.
Startprocedur
Startproceduren är likadan som vilken annan tävling som helst.
Springer du Inskolning, U1, U2, etappstart, öppen klass eller motionsklass har du fri starttid. Då ställer du i din klassfålla och flyter med.
Springer du kortklass har du fri minutstart. Det betyder att du framme vid starten ska välja en ledig starttid. Det gör du genom att för din klass plocka en klisterlapp med den startminut du önskar starta. Klistra den på nummerlappen och sedan är startproceduren som vilken tävling som helst (gå in i fållan 3 min innan starttiden, osv).
Uppsprungna löparstråk
Många deltagare är lika med många upptrampade stråk i skogen! Stråken blir tydligare o tydligare ju senare du startar. De blir som nya stigar. Vilket kan vara både bra och dåligt.
Bra för att det (oftast) underlättar löpbarheten – om stråket/”stigen” går åt rätt håll. Dåligt för att det kan vara svårt att avgöra om det är en befintlig stig som är redovisad på kartan eller nyligen upptrampad stig.
Att välja rätt målfålla
Det finns lika många målfållor som starter. Det är inte så krångligt som det låter. Normalt har alla samma sista kontroll med en gemensam första spurtfålla som inför sista speeden delas upp i sponsorfållorna. Du springer in i den fålla vars reklam matchar reklamen på din nummerlapp (se exemplet för Hitta till rätt start).
Dusch och toaletter
Toaletter finns på arenan. Toaletter finns ofta på väg till start (om det är mer än 1000m) – kolla tävlings-PM!
Dusch finnns alltid på arenan. Du hittar dit genom att kolla arenaskissen, spana efter stora skyltar märkt “Duschar” eller följ strömmen med svettiga löpare i orienteringskläder med väskan i handen. Även om det är många löpare som duschar samtidigt brukar det sällan vara långa köer. Vattentemperaturen är normalt till din belåtenhet.
Födointag
Om du inte har tid och ork att fixa med egen matsäck ut till tävlingen så hittar du kiosker med bra utbud av fika, mat och glass. Swish och kortbetalning funkar fin-fint!
Sportförsäljning
Om du (mot förmodan) skulle ha glömt skor eller annan viktig utrustning för tävlingen eller om du helt enkelt behöver nytt och snabbt så finns det sportförsäljning ute på arenan. Swish och kortbetalning funkar fin-fint!